Ce este halitoza?
Mirosul neplăcut din gură se numește halitoză sau halitoză. Este dificil de definit respirația urât mirositoare ca fiind o boală. Cu toate acestea, respirația urât mirositoare poate fi, de asemenea, un semn al unor boli foarte importante. Este posibil să se împartă respirația urât mirositoare în două părți, patologică și fiziologică.
1. Halitoza fiziologică
Când orice individ sănătos se trezește dimineața, respirația urât mirositoare poate apărea din cauza gazelor acumulate în tractul digestiv sau a bacteriilor care se dezvoltă pe partea din spate a limbii. Periajul pe partea din spate a limbii și folosirea de ape de gură care conțin zinc și guma de mestecat reprezintă o soluție.
Mirosul neplăcut din respirație (nu din gură) după hrănire este, de asemenea, fiziologic. De exemplu, compușii aromatici volatili care intră în sângele unei persoane care mănâncă usturoi sunt excretați. Acest miros cauzat de excreția gazelor din sânge din plămâni nu este o boală. Nu este necesar niciun tratament.
2. Halitoza patologică (halitoza adevărată)
Pacienții cu halitoză patologică pot să nu se prezinte la dentist cu respirație urât mirositoare. Aceștia fie nu sunt conștienți, fie tolerează sau acceptă mirosul neplăcut din gura lor.
Cazurile de halitoză patologică sunt împărțite în 3 categorii
Tipul-1 Pacientul însuși își dă seama că are respirație urât mirositoare. 24,1Ù% dintre acești pacienți consultă un dentist. De obicei, aceștia acceptă mirosul în gură. Aceștia se prezintă la dentist cu o plângere diferită de halitoză. Acestea sunt tratate cu avertismentul medicului stomatolog.
Tip-2 Miros Mirosul de tip 2 nu este detectat de pacientul însuși, ci de rudele sale. Cincizeci la sută dintre acești pacienți consultă un dentist.
Tip-3 Miros Halitoza de tip 3 este o suspiciune sau o presupunere, nu o detectare de către pacient sau rudele sale. Sau pacientul are perioade intermitente de plângeri slabe. O proporție mai mare de astfel de pacienți vizitează medicul dentist.
Cauzele respirației urât mirositoare
* În special în infecțiile sinusurilor și ale plămânilor,
* Diabet (cum ar fi mirosul de acetonă),
* Insuficiență renală (ca mirosul de pește),
* Insuficiență hepatică,
* Tulburări metabolice (pot fi dificil de diagnosticat, cu un miros urât de pește care apare din când în când),
* Foame, dietă, gură uscată, post (În deficiențele alimentare lichide, grăsimile și proteinele din organism încep să se dizolve, subprodusele acestui metabolism se reflectă ca respirație urât mirositoare).
Halitoza care provine din cavitatea bucală
87% dintre cauzele respirației urât mirositoare își au originea în cavitatea bucală. Dintre acestea, 51Ù% provin de la limbă, 17Ù% de la gingivită, 15Ù% de la parodontită și 17Ù% de la un amestec al acestora. Aceste tipuri de respirație urât mirositoare nu sunt cazuri complexe. Cauza este evidentă la prima examinare. Țesuturile gingivale problematice pot fi ușor de detectat cu ochiul liber și ușor de tratat. Uneori, pacientul poate chiar să arate el însuși sursa mirosului.
Tratamentul mirosului bucal cauzat de cavitatea bucală
1- Protejați-vă dinții și gingiile
Cariile dentare și gingivita sunt cauze importante ale respirației urât mirositoare. Orice infecție în gură va cauza întotdeauna respirație urât mirositoare, deoarece va crește creșterea bacteriilor. Bolile dentare și gingivale cauzează un miros neplăcut semnificativ. Din acest motiv, ar trebui să ascultați recomandările medicului stomatolog și să acordați atenție sănătății și îngrijirii dentare.
2- Verificați protezele și punțile existente în gură
Podurile și protezele dentare vechi din gură pot cauza mirosuri neplăcute, deoarece acestea vor provoca acumularea de alimente în timp. În aceste cazuri, ar trebui să înlocuiți dinții care trebuie să fie înlocuiți și să faceți tratamentele necesare pentru dinții lipsă. Dinții și sănătatea dentară reprezintă prima etapă în lupta împotriva respirației urât mirositoare
3 – mestecați guma de mestecat
Saliva este cel mai puternic mod de a combate respirația urât mirositoare. Acesta conține enzime puternice care vor îndepărta particulele alimentare și le vor trimite în stomac, precum și antibiotice bactericide puternice. Din acest motiv, gura uscată, care apare în unele boli, cum ar fi diabetul și ca efect secundar al multor medicamente, este întotdeauna urât mirositoare. Dacă vă întrebați de ce aveți respirație urât mirositoare dimineața, iată răspunsul; în timpul nopții, secreția de salivă scade și particulele de alimente rămân în gură pentru o perioadă lungă de timp. Bacteriile le folosesc cu plăcere și le descompun. Așa că este posibil să aveți respirație urât mirositoare dimineața. Mestecatul gumei de mestecat fără zahăr vă ajută la curățarea gurii prin creșterea secreției de salivă. Bomboanele mentolate și gumele de mestecat dulci sunt de obicei inutile și nu fac decât să înrăutățească situația. Cu toate acestea, gumele de mestecat care conțin xilitol vă pot ajuta și ele în această privință.
4- Utilizați scorțișoară
Poți folosi scorțișoara în băuturile tale și în alimentele potrivite. Scorțișoara este o armă importantă în lupta împotriva bacteriilor orale. Dacă sunt disponibile, guma de mestecat fără zahăr cu scorțișoară poate fi, de asemenea, o sugestie potrivită.
5- Bea mai multă apă
Uscăciunea corporală, care crește mai ales odată cu vârsta, este o afecțiune care necesită atenție din mai multe puncte de vedere. Consumul mare de apă poate fi folosit ca o armă importantă în lupta împotriva respirației urât mirositoare, împiedicând uscarea limbii, precum și zeci de alte beneficii. Apa ajută direct la reducerea la minimum a bacteriilor din gură. De asemenea, ajută prin creșterea salivației.
6- Nu dormi niciodată cu nasul înfundat
Tulburările căilor respiratorii, cum ar fi sinuzita și alte afecțiuni care cauzează obstrucția nazală, ne determină să respirăm noaptea pe gură. Acest lucru usucă gura și gâtul și creează un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Reducerea salivației agravează situația. Prin urmare, nu trebuie să dormiți niciodată cu nasul înfundat.
7- Reduceți consumul de zahăr simplu
Făina albă, zahărul alb, alimentele gata preparate cu sirop de glucoză/fructoză și cu aromă de sirop de fructoză sunt o comoară incredibilă pentru bacteriile din gură. Aceștia folosesc astfel de zaharuri foarte ușor și se înmulțesc rapid. Zaharurile simple (precum cele din toate gustările zaharoase) cauzează cariile dentare și deteriorează rapid sănătatea orală. Prin urmare, ar trebui să reduceți consumul de zaharuri simple. Acest lucru vă va ajuta să vă reduceți respirația urât mirositoare, precum și zeci de beneficii, cum ar fi apa potabilă.
8- Mestecați bine mâncarea
Acest lucru asigură că alimentele și saliva se amestecă bine și reduce probabilitatea ca particulele de alimente să rămână în gură. Cu cât mesteci mai mult, cu atât mai multe bacterii vor fi dislocate și vor ajunge în stomac.
9- Utilizați ața dentară
Cu ața dentară, puteți îndepărta bacteriile și reziduurile alimentare în locurile unde periuța nu le poate îndepărta. Reziduurile alimentare acumulate în special în zonele înguste dintre corpurile dentare pot provoca o creștere rapidă a bacteriilor.
10- Nu fumați
Fumatul cauzează respirația urât mirositoare, deoarece provoacă uscăciunea gurii. De asemenea, pregătește terenul pentru bolile gingivale, care este o altă cauză a respirației urât mirositoare.
Halitoza care nu provine din cavitatea bucală
Aceasta se referă la respirația urât mirositoare care provine din altă parte decât din gură. Prevalența halenei de origine non-orală este de 13%, din care 4% este de origine oto-nazală, 3% atât de origine orală, cât și oto-nazală și 1% de origine digestivă. Uneori este cauzată de gaze intestinale.
3. Halitoza psihosomatică
Deși există o plângere la astfel de pacienți, nu există o halitoză reală (pseudohalitoză). Este dificil să se facă distincția între acești pacienți și halitoza patologică. Tratamentul acestor pacienți necesită cooperarea unui dentist și a unui psihiatru. Acest lucru se datorează faptului că unii dintre acești pacienți se tem de mirosuri, nu de mirosuri (halitofobie).