Proteze
Dinții noștri joacă un rol major în funcția de mestecat. Dacă vorbim despre pierderea dinților, de-a lungul anilor, la fel ca și simptomele negative de sănătate resimțite în alte părți ale corpului nostru, pierderile sunt resimțite și de dinții noștri.
Dinții protetici intră în joc în acest moment. Pierderile dentare rezultate pot fi eliminate cu diferite tipuri de proteze, în funcție de numărul de pierderi;
Proteze fixe
Protezele fixe sunt acele tipuri de proteze care sunt fixate pe dinții vecini și pe care pacientul le percepe ca fiind dintele sau dinții săi proprii. Coroanele, prin care se elimină pierderile de material de pe un singur dinte, sau punțile, prin care se completează deficiențele dentare, se numesc proteze fixe.
Kuron
Deteriorarea dintelui ca urmare a cariilor sau a unui traumatism duce la pierderea unei mari părți a dintelui și, în unele cazuri, la slăbirea acestuia. Pentru a consolida dintele din punct de vedere al durabilității, acesta trebuie să fie acoperit cu restaurări metalice, ceramice sau complet ceramice. Acest înveliș, care redă forma, culoarea și funcția dintelui, se numește coroană.
Poduri
Construcția de punți este una dintre metodele folosite în eliminarea deficiențelor dentare. Dintele sau dinții lipsă se încearcă a fi refăcuți cu ajutorul unor punți realizate cu sprijinul dinților vecini. Prin urmare, dinții vecini trebuie să fie reduși într-o anumită măsură. Podurile constau, de obicei, dintr-o substructură metalică pentru a rezista forțelor masticatorii și o suprastructură din porțelan care asigură estetica. Cu toate acestea, în tehnologia de astăzi, în unele cazuri este posibil să se realizeze punți mai estetice și mai naturale doar cu porțelan.
Proteze detașabile
Proteza detașabilă este o metodă de tratament utilizată frecvent pentru a completa dinții lipsă. Se aplică atunci când numărul de dinți lipsă nu poate fi compensat cu o proteză fixă. Proteza se numește proteză parțială dacă completează o parte din dinții lipsă de pe maxilar, și proteză totală dacă lipsesc toți dinții din maxilar.
Atunci când folosim proteze dentare, cu toții ne facem griji că proteza din gura noastră va fi observată imediat. Cu toate acestea, în tehnologia actuală, a devenit destul de ușor să se ofere un aspect natural cu ajutorul protezelor și să se satisfacă pe deplin așteptările estetice ale pacientului.
Dacă v-ați pierdut toți sau o parte din dinți, protezele dentare vă vor îmbunătăți aspectul, vorbirea, mușcătura și masticația. Fără o proteză, dinții naturali pot fi înclinați spre spațiul în care se află dinții vecini lipsă; dinții de sus pot fi deplasați în jos, iar cei de jos în sus. Acest lucru împiedică dinții rămași să îndeplinească în mod corespunzător funcțiile de mușcare și mestecare. Proteza dentară poate fi aplicată în gură imediat după extracția dinților, acest tip de proteză se numește „proteză imediată”.
Curățarea protezelor detașabile
Dacă aveți proteze dentare detașabile, este foarte important să le păstrați curate. Curățarea protezelor dentare este mai ușoară decât curățarea dinților naturali.
Lucruri de luat în considerare
– Pentru a preveni ruperea protezei, spălați-o într-un recipient cu apă, astfel încât, dacă o scăpați, este mai puțin probabil să se rupă.
– Periați zilnic cu o perie de duritate medie.
– Puteți folosi pastă de dinți sau săpun, dar trebuie clătită bine înainte de a o aplica pe gură.
– Noaptea, la culcare, proteza trebuie scoasă din gură și pusă într-un recipient plin cu apă pentru a se asigura că țesuturile din gură intră în contact cu saliva și se aerisesc.
Proteze de implant
Implanturile sunt o metodă utilizată pentru a completa dinții lipsă. Deoarece o parte a implantului este plasată chirurgical în os ca o rădăcină naturală de dinte, pacienții simt și folosesc implanturile ca pe niște dinți adevărați. Această procedură se efectuează, de obicei, sub anestezie locală. În spitalul nostru, această procedură poate fi efectuată, de asemenea, sub anestezie generală sau sedare în sala de operație. În urma fuziunii implanturilor cu osul maxilarului, se aplică proteze fixe sau detașabile.